Suomalais-Valko-Venäläinen kauppakamari

Valko-Venäjä

Keskeinen sijainti Euroopassa

Valko-Venäjä sijaitsee keskeisellä paikalla, IVY-maiden ympäröimänä. Läntisen Euroopan ja Idän välissä sijaitsevassa maassa tuotetut tuotteet ovat helppoja ja edullisia kuljettaa rauta- ja maateitse Keski-Euroopan sekä Itä-Euroopan markkinoille. Suora lento Helsingistä Minskiin kestää vajaa 2,5 tuntia.

 

Valtio tukee kasvua

Valko-Venäjä tukee vientiin tarkoitettujen tuotteiden tuotantoa vapauttamalla vientiin tarkoitetut tuotteet valmisteverosta. Vientitulleja ei Valko-Venäjällä ole asetettu muille tuoteryhmille kuin raakapuulle, öljylle, mineraaleille sekä elintarvikkeille. Lisäksi Valko-Venäjällä on useita vapaatalousalueita joissa yritykset nauttivat veroalennuksista. Myös vähän asutuilla alueilla Valko-Venäjän valtio tukee yritysten toimintaa veroalennuksilla.

Tarkempaa tietoa verotuksesta Valko-Venäjällä löydät täältä. (eng.)
Tarkempaa tietoa Valko-Venäjän vapaatalousalueista löydät täältä. (eng.)

 

Edulliset hankinnat

Valko-Venäjä on yksi kilpailukykyisimmistä maista maailmassa hankinnoille ja ulkoistustoimille. IT-palvelut, rakennusmateriaalit, puujalosteet, tekstiilit, sekä laitteiden ja koneiden osat ovat varteenotettavia kohteita Valko-Venäjällä. Korkeasti koulutettu väestö, alhainen palkkataso ja Kazakstanin, Venäjän ja Valko-Venäjän välinen tulliliitto ovat Valko-Venäjän kilpailuvaltteja ulkoistuksissa ja hankinnoissa.

 

Suomen vientivaltit

Valko-Venäjän BKT:n kehitys on ollut positiivinen vuodesta 2000 lähtien. Kasvutalouden kasvavat vaatimukset tuotannolle ja sen modernisaatiolle luovat kysyntää suomalaisille tuotantokoneille ja -laitteille. Vedenpuhdistus sekä eri energiantuottotavat ovat Valko-Venäjän valtiolle tärkeitä kehityskohteita. Nämä, monesti käsikädessä kulkevat, osa-alueet ovat saaneet osakseen myös ulkomaalaista rahoitusta.

 

Suorat investoinnit

Valko-Venäjän hallitus on julkaissut vajaan 200 yrityksen listan yksityistettävistä valtion yhtiöistä. Yksityistämishanke on suunniteltu toteutettavan vuosien 2011-2013 aikana. Myös ulkomaalaiset yritykset on hyväksytty osatajaehdokkaiksi. Saadaksesi listan yksityistettävistä yrityksistä, ota yhteyttä: info@becham.fi.